Ihmisiä lopputeksteistä on kuvasarja suomen tv-alan ammattilaisista. 

Tv-tuotannot ovat isoja projekteja, joissa työskentelee valtava määrä ihmisiä. 
Katsolille tuttujen ruutukasvojen lisäksi taustalla toimii eri tehtävissä ihmisiä, jotka näkyvät ainoastaan lyhyen hetken ajan ohirullaavana nimenä ohjelmien lopputeksteissä, usein vielä niin, että vähintään puolet tv-ruudusta on varattu mainostamaan tulevaa ohjelmistoa. 

Tämän Kuvasarjan tarkoitus on esitellä näitä näkymättömiä henkilöitä, jotka mahdollistavat tv-tuotantojen toteutumisen ja samalla kertoa muutamalla sanalla heidän toimenkuvastaan. kuvat on otettu työpäivien aikana, nopeasti työn ohessa, mutta laadukkaaseen lopputulokseen pyrkien.
kuvasarjan tekeminen on aloitettu keväällä 2022 ja projekti on luonteeltaan toistaiseksi jatkuva. 

Kuva 1. Salla Suokko. Tuotantoassistentti.

Salla on kuvattu The Voice of Finlandin 11. kauden yhteydessä, hänen toimiessaan tuotantoassistenttina. 

Kuten kuvasta näkyy, tuotantoassistenteilla on usein kädet täynnä töitä. He hoitavat monenlaisia juoksevia asioita, liikuttavat ihmisiä paikasta toiseen, oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan ja toisinaan, kuten tämän kuvan yhteydessä, toimivat still-kuvaajan valomallina ennen varsinaisia kuvattavia.   

Kuva 2. Ira Juvonen. Sometoimittaja.

Myös Ira on kuvattu The Voice of Finlandin 11. kauden yhteydessä. Ohjelman lopputeksteistä Ira löytyy kohdasta Nelonen Online, mutta paremmin hänen työtään kuvaa termi sometoimittaja. Voicessa tehdään paljon sisältöä sosiaaliseen mediaan sekä Ruutu-palveluun ja tätä kenttää Ira toteuttaa yhdessä työparinsa Ollin kanssa.

Somehommien lisäksi Ira tekee vaatteita omalla Asuji Design –vaatemerkillään. Tässä kuvassa Iran toppi ja hame ovat hänen omaa kädentyötään.
​​​​​​​

Kuva 3. Olli Matikainen. Somekuvaaja.

Edelliseen kuvaan viitaten, tässä on Iran työpari Olli. Hän kuvaa, äänittää ja editoi kaiken The Voice of Finlandin sometiimin tuottaman liikkuvan kuvan ohjelman 11. kaudella. Haastatteluja, ohjelmapuffeja ja kaikenlaista muuta sisältöä, jota ei itse pääohjelmassa nähdä, mutta katsojakunta löytyy somesta ja Ruudusta.

Olli ja Ira ovat niin tiivis työpari, että laitan myöhemmin vielä heidän yhteiskuvankin, mutta tässä iloksenne Ollin oma potretti!

​​​​​​​

Kuva 4. Tuomo Pfaler. ENG-kuvaaja.

Tuomo kuvaa sisältöä ohjelmiin ja tekee sitä usein niin kutsutussa engissä. Termi ENG juontaa juurensa kauas 70-luvulle ja koostuu sanoista electronic news gathering, eli termi tulee uutislähetysten kenttätyöstä. Näitä samankaltaisia ”kenttäyksiköitä” on nykyään myös todella monissa TV-ohjelmissa, koska yhtä ohjelmaa kuvataan usein samaan aikaan monessa eri paikassa. ENGiin kuuluu usein vähintään kuvaaja, äänittäjä ja toimittaja. ENGien tuottamaa sisältöä ovat usein esim. erilaiset haastattelut, insertit ja muu sellainen ohjelmasisältö, jota kuvataan monikameratuotannon ulkopuolella.
Pudonneen tai jatkoon menneen kilpailijan haastattelut Voicessa, treffit Maajussille Morsian -ohjelmassa; näitä engien kuvaamia tilanteita on loputtomasti ja ilman niitä jäisi moni ohjelma tekemättä!
Kuvaamisen lisäksi Tuomo soittaa koskettimia The Grammers yhtyeessä! Rokkihemmo siis!
Kuva 5. Viivi Käiväräinen. Digituottaja

Viivi on somen ylipäällikkö.

Tai sillä nimellä lupasin häntä tässä yhteydessä kutsua. Hieman laajemmin kerrottuna Viivi toimii Nelosella digituottajana. Työssään Viivi vastaa ohjelmien sisältömarkkinoinnista ja toimii mm. sometiimien vetäjänä. Digituottajan työnä on vaatimattomasti tehdä ohjelmasta mahdollisimman iso ilmiö.

Digituottajan työn ohella Viivi on myös muusikko! Musiikkia hän tekee nimellä Viivi Josefina, joten ei muuta kun Spotifysta kuunteluun ja somet seurantaan!


Kuva 6. Olli ja Ira. Sometiimi.

Tässä tämä aiemmista kuvista tuttu sometiimi yhteiskuvassa. Koska kuvasarjaa on aloitettu tekemään koronapandemian aikana, niin tässäkin kuvassa molemmilla on kasvomaskit. Ne tulivat osaksi tv-tuotantoja nopeasti koronapandemian alettua. Työryhmät ovat usein isoja ja töitä tehdään lähellä muita ihmisiä, joten turvallisuus on tärkeää huomioida. 

Kuva 7. Ina Aalto. Apulaistuottaja. 


Myös Ina on kuvattu Voice of Finlandin yhteydessä.

Ina löytyy lopputeksteistä kohdasta apulaistuottaja. Aiemmilta kausilta myös kohdista tuotantopäällikkö ja tuotantokoordinaattori. Neljän kauden aikana on siis otettu isoja ammatillisia harppauksia eteenpäin ja siihen Voice on kyllä hieno ympäristö!

Ina on satapäisen työryhmän selkäranka, joka tietää, kenen on syytä olla milloin missäkin. Aikataulutus onkin iso osa tuotannon sykettä ja rytmiä. Kysy Inalta mitä vain Voicen työryhmästä, tuotannosta ja aikataulusta, saat vastauksen ripeämmin kuin pillerit löytyy apteekin hyllyltä!

Neljän Voice-kauden jälkeen Ina jatkaa kohti uutta tuotantoa, mutta Voice jää jatkossakin hyviin käsiin.

Kuva 8. Sonja Lyytinen. Tuottaja.Tässä kuvassa on pikkeuksellisesti mukana myös kaksi ruutukasvoa, Masked Singer Suomi -ohjelman bodyguardit, Jaakko ja Glendon, jotka ovat aina valmiina auttamaan myös ohjelman tuottajaa, kuten kuvasta näkyy.

Mitä tuottaja sitten tekee? Masked Singerissä tuottaja sukkuloi sujuvasti mm. tähtien, tiimin, sisällön, budjetin ja asiakkaan keskellä. Tuottaja tulee tuotantoon ensimmäisenä, lähtee viimeisenä ja siinä välissä kerää ympärilleen parhaat tekijät, joihin uskaltaa nojata. Maskedissa tuottaja myös tietää ja pitää kaikki salaisuudet! Ja niitähän tässä ohjelmassa riittää!

Kuva 9. Tiina Huynh. Tuotantokoordinaattori. Tiina on Voice of Finlandin tuotantokoordinaattori.

Tiina on ihminen, joka pitää huolta valtavan kokoisesta, yli satahenkisestä työryhmästä.

Hän hoitaa mm. hotellivarauksia, pysäköintiasioita ja pitää huolen, että työryhmälle on ruokaa tarjolla pitkinä kuvauspäivinä. Lisäksi hän on mukana inserttikuvauksissa ja kaikenlainen yleinen säätäminen ja toiveiden toteuttaminen kuuluu Tiinan työnkuvaan.

Taitava säätäjä! 

You may also like

Back to Top