Ihmisiä lopputeksteistä on kuvasarja Suomen tv-alan ammattilaisista. 

TV-tuotannot ovat isoja projekteja, joiden toteutuminen vaatii ammattitaitoisen työryhmän.
Katsojille tuttujen ruutukasvojen lisäksi taustalla toimii eri tehtävissä paljon ihmisiä, jotka näkyvät ainoastaan lyhyen hetken ajan ohirullaavana nimenä ohjelmien lopputeksteissä, usein vielä niin, että vähintään puolet tv-ruudusta on varattu mainostamaan tulevaa ohjelmistoa. 

Tämän Kuvasarjan tarkoitus on esitellä näitä näkymättömiä henkilöitä, jotka mahdollistavat tv-tuotantojen toteutumisen ja samalla kertoa muutamalla sanalla heidän työnkuvastaan. Kuvat on otettu työpäivien aikana, nopeasti työn ohessa, mutta laadukkaaseen lopputulokseen pyrkien.
Kuvasarjan tekeminen on aloitettu keväällä 2022 ja projekti on luonteeltaan toistaiseksi jatkuva. Nöyrä kiitos kaikille kuvasarjaan jo osallistuneille työkavereilleni! Arvostan työtänne ja kuvasarja olkoon kunnianosoitus kaikille teille! 

1. Salla Suokko. Tuotantoassistentti.

Salla on kuvattu The Voice of Finlandin 11. kauden yhteydessä, hänen toimiessaan tuotantoassistenttina. 

Kuten kuvasta näkyy, tuotantoassistenteilla on usein kädet täynnä töitä. He hoitavat monenlaisia juoksevia asioita, liikuttavat ihmisiä paikasta toiseen, oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan ja toisinaan, kuten tämän kuvan yhteydessä, toimivat still-kuvaajan valomallina ennen varsinaisia kuvattavia.   

2. Ira Juvonen. Sometoimittaja.

Myös Ira on kuvattu The Voice of Finlandin 11. kauden yhteydessä. Ohjelman lopputeksteistä Ira löytyy kohdasta Nelonen Online, mutta paremmin hänen työtään kuvaa termi sometoimittaja. Voicessa tehdään paljon sisältöä sosiaaliseen mediaan sekä Ruutu-palveluun ja tätä kenttää Ira toteuttaa yhdessä työparinsa Ollin kanssa.

Somehommien lisäksi Ira tekee vaatteita omalla Asuji Design –vaatemerkillään. Tässä kuvassa Iran toppi ja hame ovat hänen omaa kädentyötään.
​​​​​​​

3. Olli Matikainen. Somekuvaaja.

Edelliseen kuvaan viitaten, tässä on Iran työpari Olli. Hän kuvaa, äänittää ja editoi kaiken The Voice of Finlandin sometiimin tuottaman liikkuvan kuvan ohjelman 11. kaudella. Haastatteluja, ohjelmapuffeja ja kaikenlaista muuta sisältöä, jota ei itse pääohjelmassa nähdä, mutta katsojakunta löytyy somesta ja Ruudusta.

Olli ja Ira ovat niin tiivis työpari, että laitan myöhemmin vielä heidän yhteiskuvankin, mutta tässä iloksenne Ollin oma potretti!

​​​​​​​

4. Tuomo Pfaler. ENG-kuvaaja.

Tuomo kuvaa sisältöä ohjelmiin ja tekee sitä usein niin kutsutussa engissä. Termi ENG juontaa juurensa kauas 70-luvulle ja koostuu sanoista electronic news gathering, eli termi tulee uutislähetysten kenttätyöstä. Näitä samankaltaisia ”kenttäyksiköitä” on nykyään myös todella monissa TV-ohjelmissa, koska yhtä ohjelmaa kuvataan usein samaan aikaan monessa eri paikassa. ENGiin kuuluu usein vähintään kuvaaja, äänittäjä ja toimittaja. ENGien tuottamaa sisältöä ovat usein esim. erilaiset haastattelut, insertit ja muu sellainen ohjelmasisältö, jota kuvataan monikameratuotannon ulkopuolella.
Pudonneen tai jatkoon menneen kilpailijan haastattelut Voicessa, treffit Maajussille Morsian -ohjelmassa; näitä engien kuvaamia tilanteita on loputtomasti ja ilman niitä jäisi moni ohjelma tekemättä!
Kuvaamisen lisäksi Tuomo soittaa koskettimia The Grammers yhtyeessä! Rokkihemmo siis!
5. Viivi Käiväräinen. Digituottaja

Viivi on somen ylipäällikkö.

Tai sillä nimellä lupasin häntä tässä yhteydessä kutsua. Hieman laajemmin kerrottuna Viivi toimii Nelosella digituottajana. Työssään Viivi vastaa ohjelmien sisältömarkkinoinnista ja toimii mm. sometiimien vetäjänä. Digituottajan työnä on vaatimattomasti tehdä ohjelmasta mahdollisimman iso ilmiö.

Digituottajan työn ohella Viivi on myös muusikko! Musiikkia hän tekee nimellä Viivi Josefina, joten ei muuta kun Spotifysta kuunteluun ja somet seurantaan!


6. Olli ja Ira. Sometiimi.

Tässä tämä aiemmista kuvista tuttu sometiimi yhteiskuvassa. Koska kuvasarjaa on aloitettu tekemään koronapandemian aikana, niin tässäkin kuvassa molemmilla on kasvomaskit. Ne tulivat osaksi tv-tuotantoja nopeasti koronapandemian alettua. Työryhmät ovat usein isoja ja töitä tehdään lähellä muita ihmisiä, joten turvallisuus on tärkeää huomioida. 

7. Ina Aalto. Apulaistuottaja. 


Myös Ina on kuvattu Voice of Finlandin yhteydessä.

Ina löytyy lopputeksteistä kohdasta apulaistuottaja. Aiemmilta kausilta myös kohdista tuotantopäällikkö ja tuotantokoordinaattori. Neljän kauden aikana on siis otettu isoja ammatillisia harppauksia eteenpäin ja siihen Voice on kyllä hieno ympäristö!

Ina on satapäisen työryhmän selkäranka, joka tietää, kenen on syytä olla milloin missäkin. Aikataulutus onkin iso osa tuotannon sykettä ja rytmiä. Kysy Inalta mitä vain Voicen työryhmästä, tuotannosta ja aikataulusta, saat vastauksen ripeämmin kuin pillerit löytyy apteekin hyllyltä!

Neljän Voice-kauden jälkeen Ina jatkaa kohti uutta tuotantoa, mutta Voice jää jatkossakin hyviin käsiin.

8. Sonja Lyytinen. Tuottaja.



Tässä kuvassa on pikkeuksellisesti mukana myös kaksi ruutukasvoa, Masked Singer Suomi -ohjelman bodyguardit, Jaakko ja Glendon, jotka ovat aina valmiina auttamaan myös ohjelman tuottajaa, kuten kuvasta näkyy.

Mitä tuottaja sitten tekee? Masked Singerissä tuottaja sukkuloi sujuvasti mm. tähtien, tiimin, sisällön, budjetin ja asiakkaan keskellä. Tuottaja tulee tuotantoon ensimmäisenä, lähtee viimeisenä ja siinä välissä kerää ympärilleen parhaat tekijät, joihin uskaltaa nojata. Maskedissa tuottaja myös tietää ja pitää kaikki salaisuudet! Ja niitähän tässä ohjelmassa riittää!

9. Tiina Huynh. Tuotantokoordinaattori. 


Tiina on Voice of Finlandin tuotantokoordinaattori.

Tiina on ihminen, joka pitää huolta valtavan kokoisesta, yli satahenkisestä työryhmästä.

Hän hoitaa mm. hotellivarauksia, pysäköintiasioita ja pitää huolen, että työryhmälle on ruokaa tarjolla pitkinä kuvauspäivinä. Lisäksi hän on mukana inserttikuvauksissa ja kaikenlainen yleinen säätäminen ja toiveiden toteuttaminen kuuluu Tiinan työnkuvaan.

Taitava säätäjä! 

10. Kasimir Högnäs. Ohjaaja.

Kasimir on kuvasarjan ensimmäinen ohjaaja!

Ohjaajana Kasimir vastaa ohjelmien sisällöistä. Realityssä (tai non-scripted tuotannoissa) hänelle tärkeintä on luoda kuvauksiin hyvä ja turvallinen ilmapiiri, joka antaa esiintyjille mahdollisuuden loistaa!

Koko ajan hänen täytyy pitää mielessään kokonaisuus ja huolehtia siitä että ohjelmaan saadaan kaikki tarvittava materiaali. Toinen puoli ohjaajan työstä tehdään koneen ääressä esivalikoiden leikkaajalle kuvauksista tullutta materiaalia.

Kassu kertoo rakastavansa työssään yhteyden löytämistä ihmisiin ja hän haluaa muuttaa maailmaa paremmaksi hyvällä videosisällöllä!

Kassun kuvasin tähän kuvasarjaan Nyt jos koskaan -ohjelman kuvauksien yhteydessä. Hieno mies!

11. Laura Kivi. Maskeeraaja-kampaaja

Laura on maskeeraaja-kampaaja.

Lauran työnkuvaan kuuluu esiintyjien meikin ja hiusten laittaminen kuvauksiin sopivaksi. Reality- ja asiaohjelmissa Laura loihtii ihmisten parhaat puolet esille, jotta heidän olisi mahdollisimman mukava olla kameran edessä. Työtä tehdessään Laura keskustelee maskipenkissä istuvien kanssa paljon siitä, minkä tyylinen kukakin ihminen on ja mitä he toivovat maskeerauksen ja kampauksen suhteen. Samalla keskusteluissa voidaan käydä läpi myös elämän ilot ja surut sekä päivän uutisaiheet. Usein esiintyjien mahdollinen jännitys häviääkin viimeistään maskissa!

Jos kyseessä on rooli, johon esiintyjä maskeerataan, silloin tyyli suunnitellaan tarkasti jo etukäteen.

Laura kertoo pitävänsä työnsä monipuolisuudesta ja ihmisten kohtaamisista.

Sen jälkeen kun maskipeilin valot on sammutettu ja vapaa-aika alkaa, Lauran saattaa hyvinkin löytää hänen vaaleanpunaisesta Taika Poksi -asuntovaunusta!

12. Paula Eronen. Apulaistuottaja.

Paula on kuvattu Nyt jos koskaan -ohjelman yhteydessä, jossa Paula toimi apulaistuottajana.

Tässä ohjelmassa tuottaja ja apulaistuottaja toimivat tiiviinä työparina, Paulan toimiessa pääosin toimistolla tulevia kuvausjärjestelyjä tehden tuotantotiimin kanssa.

Ohjelman päähenkilöille toteutettavat unelmat rakentuvat yhdessä tuotantotiimin, käsikirjoittajan ja ohjaajan kanssa sparraten. Lopulta ratkaisevaa on se, miten kaikki palaset saadaan loksahtamaan toisiinsa tuhansien puhelujen ja salapoliisityön tuloksena.

Se, että kaikki kymmenten ihmisten ja unelmiin liittyvien osasten aikataulut saadaan toimimaan yhteen tiukoissa raameissa, onkin varsinainen palapeli. Onneksi Paula on suuri palapelien ystävä!

13. Niko Kokko. The Voice of Finlandin musiikkitiimin tuotantopäällikkö.

Nikon työtehtävät ohjelmassa ovat varsin moninaiset. Hän on mukana ohjelmaan hakevien laulajien koelauluista aina finaaliin asti ja hoitaa mm. musiikillisia asioita laulajien kanssa, bändin backlinea ja tarpeistoa sekä TVOF-bändin johtajan, Lenni-Kalle Taipaleen, juoksevia asioita.

Myös esitettävien kappaleiden lyhentäminen tv-ohjelmaan sopivaan mittaan kuuluu Nikon työkenttään. Rajallisen ohjelma-ajan puitteissa kun ei voi täysimittaisia versioita kappaleista soittaa.

Aina kun laulaja astelee Voicen lavalle, Niko pitää vielä huolen, että mikki ja ”pakki” ovat kunnossa ja oikeilla paikoilla.

Vapaa-ajalla Nikon löytää todennäköisesti saunasta tai uimasta. Ympäri vuoden! Töissä vaihdellaankin usein Nikon kanssa saunavinkkejä.

TVOF-hommien lisäksi Niko on tällä hetkellä Mato Valtonen & Jore Marjaranta Bandin basisti. Bassoa Niko on aiemmin soittanut myös mm. TVOF-tähtivalmentaja Maija Vilkkumaan bändissä.

14. Heidi Musakka. The Voice of Finlandin ohjaaja.

Heidi on The Voice of Finlandin ohjaaja.

Heidille tärkeintä työssä on se, että ihmisillä on turvallinen ja hyvä olla sekä kameran edessä että takana!

Heidi rakastaa ihmisten kanssa olemista, tarinoiden kertomista, muiden innostamista ja muista innostumista ja tämä kyllä välittyy kameroiden molemmille puolille.

The Voice of Finland on lähes ympäri vuoden pyörivä tuotanto ja Heidinkin työ alkaa jo paljon ennen kuvauksia suunnittelulla, ja jatkuu pitkään kuvausjaksojen jälkeen aina editissä, jossa kaikesta kuvatusta materiaalista syntyy lopullinen ohjelma katsojien iloksi. Parasta ohjaajan työssä Heidin mielestä on kuitenkin aina ohjelman kuvaukset ja ihmiset!

Jo koelauluissa Heidi kertoo laulajille, että tästä tulee ihana seikkailu ja sitä se aina onkin. 

15. Laura Rantaniemi. Maskeeraaja

Laura hoitaa ohjelmien kuvauksissa esiintyjien meikkilookit, hiusten laitot, parran trimmaukset, kynsien lakkaukset ja on varautunut kaikkeen aina hammasharjoista laastareihin. Mitä vaan voi sattua!

Lauralle maskeeraajan työ on visuaalista ja luovaa työtä, jossa saa toteuttaa itseään luomalla uusia meikki- ja hiuslookeja ja parasta työssä on se, kun meikkituolissa istuva pitää lopputuloksesta. Silloin tuntuu, että on onnistunut työssään. Ihmiset ovat inspiroivia ja lämminhenkinen työympäristö on paras alusta luovalle työlle.

Laura on kuvattu kuvasarjaan The Voice of Finlandin yhteydessä, jossa hän työskentelee valmentajien ja juontajien parissa. Yli 10 vuoden ajan Laura on ollut osa TVOF-tiimiä ja edelleen hän pitää sitä parhaimpana työnä maailmassa! Hän rakastaa The Voice of Finlandia ja livelähetysten pöhinää, musiikkia ja tietysti hyviä nauruja. Niitä riittää!

TV-töiden ohella Laura tekee mm. mainos- ja lehtikuvauksia, musavideoita sekä artisti- ja yksityismeikkauksia!

Mainio työkaveri!

16. Antti Hacklin. Steadicam-operaattori


Antti on steadicam-operaattori. Lopputeksteissä lukee usein simppelisti vaan steadicam.

Steadicam on eräänlainen kameran vakauslaitteisto, joka mahdollistaa vakaan ja tärinättömän kuvan silloin, kun itse kuvaaja on liikkeessä.

TV-tuotannoissa steadicamia käytetään yleensä lisämausteena elävöittämään kuvakerrontaa hieman samaan tapaan kuin kraanakameran kuvaa.

Antti on kuvattu kuvasarjaan Haluatko Miljonääriksi -ohjelman kuvausten yhteydessä ja yksi esimerkki steadicamin käytöstä onkin esimerkiksi tilanne, jossa kilpailija pohtii kuumeisesti oikeaa vastausta ja kamerakuva lipuu hiljaa ja läheltä kilpailijan ja juontajan ohi. Silloin Antti on steadicamin kanssa liikkeellä. Koittakaapa bongata ohjelmasta tällainen hetki!

Ensimmäisen steadicaminsa Antti osti vuonna 1999 ja siitä asti hän on kyseistä ammattia harjoittanut muiden toimenkuvien ohella. Steadicam hommissa Antin mielestä parasta on pitkien ja hyvin suunniteltujen kuvien teko! Palkitsevaa on se, kun ajoitukset ja yhteistoiminta esiintyjien kanssa napsahtaa kohdalleen!

17. Vesa Kess. Studio-ohjaaja

"Lattia Valmis!" on jokapäiväinen lausahdus Veskun suusta, mutta palataan siihen hetken päästä!

Studio-ohjaajan toimenkuva on nimetty melko osuvasti, sillä studio-ohjaajan tehtävä on ohjata studiota. Vaativaksi tehtävän tekee se, että toisella korvalla studio-ohjaajan täytyy kuunnella ohjaamosta monikameraohjaajaa ja kuvaussihteeriä ja toisella studion ääniä ja toimia linkkinä näiden kahden tilan välillä. Studio-ohjaajan täytyy elää hetkessä esiintyjien ja yleisön kanssa, mutta samaan aikaan olla jo viisi minuuttia edellä ja pyrkiä varmistamaan tuotannon jouheva eteneminen.

Veskulle homman mielekkyys tulee siitä että studiot ja tuotannot erityispiirteineen ja -tarpeineen vaihtelevat koko ajan. Lähtökohtaisesti Vesa pitää kaikista studio-ohjaajan töistä, mutta eniten hän syttyy suorista lähetyksistä, eikä niiden taika tunnu katoavan, vaikka niitäkin on jo satoja tehtynä! ”Hömppäbisneksessä” Vesku on toiminut kohta kaksikymmentä vuotta ja viimeisimmän kymmenen vuoden ajan juuri studio-ohjaajan keikat ovat olleet enemmistössä.

Kaikesta huolimatta Vesku mieltää itsensä muusikoksi, vaikka elinkeinona sen rooli onkin kutistunut kutistumistaan, mutta onneksi vuosittain tarjolla on kuitenkin myös soitto- ja ääniduuneja. TV-hommien rinnalla Veskun toinen päätoimiala on tapahtumat, joista viimeisin iso kiinnitys on Helsingin Joulukadun avajaisten päätuottajan hommat. Veskun mukaan toimenkuvan mahdollistama suora keskusteluyhteys Korvatunturille on ehkä siistein työsuhde-etu ikinä!

Ja tuo "Lattia Valmis!", niillä sanoilla Vesku kertoo aina ohjaamoon että studio on esiintyjien, yleisön ja tekniikan puolesta nauhoitusvalmiudessa. Ja sitten mennään!

18. EmmI Sihvo. Tuotantopäällikkö

Emmi kuvattiin Diilin kuusiviikkoisten kuvausten viimeisenä kuvauspäivänä lokakuussa 2023.

Diilissä tuotantopäällikön pesti oli jaettu kahden henkilön kesken, joista Emmi oli toinen. Emmi aikataulutti tiimin elämän kuvausten ajalle ja pyrki pitämään huolen, että aikataulussa myös pysytään. Diilin tuotanto on monimutkainen palapeli, jonka kuvauspäivät ovat täynnä toimintaa sekä suunniteltuja että suunnittelemattomia yllätyksiä. Tämän palapelin keskellä Emmin työnkuvaan kuuluu mm. katsoa, että tiimi hyppää oikeisiin kyyteihin ja on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Samalla täytyy myös organisoida sitä, että siellä missä tapahtuu, tapahtuu oikeat asiat oikeiden henkilöiden kanssa. Ilman osaavaa ja ammattitaitoista tuotantopäällikköä tuotanto olisi melkoinen kaaos.

Kaikkein tärkeintä Emmille työssään tuotantopäällikkönä on se, että tiimillä olisi tuotannossa hyvä olla! Esimerkiksi Diilissä kilpailijoiden lisäksi pyöritettävänä on monikymmenhenkinen tiimi, joten lankoja on koko ajan käsissä paljon. Jokainen päätös ja asia, jonka Emmi tekee, on tarkkaan mietitty niin, että tuotanto sujuisi mahdollisimman mutkattomasti ja tiimi voisi keskittyä täysillä ohjelman tekemiseen.

Tuotantopäällikön töiden lisäksi Emmi on kuluvana vuonna tehnyt myös toimittajan töitä tv-tuotannoissa, joka on tuonut hyvää vastapainoa työnkuvaan.

Emmin kanssa on ilo työskennellä!

19. Juho Uusitalo. Pääkuvaaja

Juho Diilin kuvauksissa, lokakuussa 2023.

Diilin pääkuvaajan vastuulla on, että ohjelma on visuaalisesti ja teknisesti halutulla tasolla. Ohjaaja ja pääkuvaaja luovat yhdessä raamit sille, miltä ohjelman halutaan näyttävän. Työ alkaa jo paljon ennen kuvauksia. Ennakkopäivinä käydään mm. recceillä, eli tarkastamassa tulevia kuvauslokaatioita ja suunnitellaan yhdessä ohjaajan, tuottajan tuotantopäälliköiden kanssa tulevia kuvauspäiviä.

Diilissä on useita kameroita ja paljon valokalustoa ja oikeanlaisen kaluston hankinta on pääkuvaajan vastuulla ja niiltä osin myös budjetissa pysyminen.

Kuvauspaikkoja voi olla useampia, jopa yhden päivän aikana. Pääkuvaajan täytyy jatkuvasti käydä keskustelua aikatauluttajien ja teknisten assistenttien kanssa, jotta tekniikka pysyy aikataulussa ja mahdollisia muuttujia, joita varmuudella tulee, voidaan parhaalla mahdollisella tavalla ennakoida.

Kuvassa Juholla on kamera, joka on yhdistetty gimbaaliin. Tämä yhdistelmä on kevyempi versio tässäkin kuvasarjassa aiemmin esillä olleesta steadicamista. Gimbaalilla saadaan aikaan ”elokuvamaisen leijuvaa kuvaa” ja Diilissä sitä käytetään mm. tehtävänantojen yhteydessä.

Työmaailman ulkopuolella Juhon aika menee perheen parissa, kahden liikkuvaisen lapsen kanssa. Juhon harrastuksiin kuuluu mm. boulderointi, eli kiipeily ilman köysiä. Boulderointi tukee sopivasti kuvaajan fyysistä työtä.

Juho on mainio työkaveri!


20. Niko Peltoniemi. Tekninen assistentti

Myös Niko kuvattiin Diilin kuvauksissa lokakuussa 2023.

Teknisenä assistenttina Niko mm. piti huolta tekniikasta ja auttoi kohtauksien valaisussa ja rakentamisessa. Kuvaajien avustaminen esimerkiksi roudaamisessa ja haastattelupisteiden rakentamisessa on myös tuttua hommaa ja kuuluu teknisten assistenttien toimenkuvaan. Toisinaan myös ohjelmiin liittyvät dronekuvaukset voivat kuulua työtehtäviin ja näin oli myös Diilissä, joten kuvaajan silmää ja luovuuttakin pitää löytyä. Kuvaajaksi siirtyminen onkin monelle tekniselle assistentille se seuraava toivottu askel työuralla ja tätä silmällä pitäen on välillä hyvä tarttua dronen lisäksi myös kameran varteen tilanteen niin vaatiessa.

Tekniset assistentit vähentävät pääkuvaajan ja kuvaajien taakkaa ottamalla vastuun kaluston kuljettamisesta ja huolehtimisesta ja pääkuvaaja onkin teknisten assistenttien lähin esimies.

Niko viihtyy TV-alalla ja kertoo pitävänsä siitä, kun pääsee tekemään töitä aivan mahtavien ja mukavien ihmisten kanssa! Ja mahtava ja mukavahan Niko itsekin on!

21. Sami Tuunanen. Kuvaaja

Sami oli myös yksi heistä, joista otin kuvan Diilin kuvausten yhteydessä, lokakuussa 2023.

Diilissä Samin roolina oli olla yksi kuudesta ENG-kuvaajasta. Kuvaajat oli jaettu tehtävien suorituksen aikana kilpailevien tiimien kesken kahden kuvaajan ENG:iin ja yhden kuvaajan ENG:iin per joukkue. Yhden kuvaajan ENG:inä Samin rooli oli usein jalkautua seuraamaan ympäri kaupunkia säntäileviä kilpailijoita. Ennakkoon valmistautuminen on välttämätöntä, sillä kuvaamiseen tarvittava kalusto pitää olla mukana koko tehtävän suorittamisen ajan, vaikka aina ei olekaan tiedossa, minne kilpailijat ovat seuraavaksi menossa. Vauhdikasta ja nopeaa reagointia vaativaa hommaa.

Isompia kohtauksia kuvatessa kuvaajan työssä on etua siitä, että osaa lukea myös muiden kuvaajien operointia, jotta kameroiden pelatessa yhteen, saadaan tarjottua leikkauspöydälle kattavammin taltioidut kohtaukset.

Sami kertoo, että parasta kuvaajan duunissa on uudet kohtaamiset erilaisten ihmisten kan
ssa ja kuvaajana pääsee myös kokemaan ja näkemään mitä erikoisempia paikkoja kamera olalla heiluen; esimerkiksi Malesian autiosaaren viidakot Selviytyjien kuvauksissa ja Riihimäen vankila Arman Pohjantähden alla -kuvauksissa.

Vapaa-aikana Sami viihtyy mm. luonnossa liikkuen, lumilautaillen, boulderoiden tai ystävien seurassa aikaa viettäen.

22. Juuso Kuusisto. Tekninen assistentti ja droneoperaattori

Tekninen assistentti ja droneoperaattori.

Tai näiden nimikkeiden alla Juuso työskenteli Diilissä, jossa hänet kuvasin. Lisäksi Juuso tekee myös kamera-assistentin, kuvaajan ja robokameraoperoijan töitä.  

Keskitytään tässä yhteydessä hieman tarkemmin Juuson työhön Diilissä. Teknisenä assistenttina Juuson tehtävänä oli olla askeleen verran edellä kuvaajia ja vastata heidän tarpeisiinsa, ennen kuin he itsekään tietävät niitä. Kuten aiemmin sarjassa esitelty Niko Peltoniemi, myös Juuso pyrki helpottamaan pääkuvaajan taakkaa mahdollisimman paljon ja auttamaan teknistaiteellisten ratkaisujen tehokkaassa toteutuksessa. 

Juuso toimi Diilissä myös droneoperaattorina. Nykysäädökset vaativat droneoperaattorilta koulutusta, rekisteröitymistä droneoperaattoriksi ja hyväksytysti suoritetun kokeen, joten kuka tahansa ei voi ammattikäyttöön tarkoitettua kamerallista dronea alkaa lennättämään. Lentäessä tulee aktiivisesti seurata vallitsevia rajoituksia ja poikkeuksia ilmatilassa, mutta itse operointi ei Juuson mukaan juuri eroa videopelien pelaamisesta. TV-ohjelmissa dronekuvia käytetään mm. siirtymiin, mainoskatkoille menoon ja paluuseen sekä jaksojen alun ja lopun rytmitykseen.

Juuson työnkuvat ovat monipuolisia ja se pitää työt mielenkiintoisina ja vaihtelevina.

23. Niko Ahlgren, Kuvaaja

Niko toimii sekä ENG-kuvaaja eri tuotannoissa että kameraoperaattorina monikameratuotannoissa.

Tähän kuvasarjaan kuvasin Nikon monien muiden tapaan Diilin kuvauksissa syksyllä 2023.

Diilissä Nikon roolina oli toimia yhtenä kuudesta ENG-kuvaajasta ja tiiviinä aisaparina tässäkin kuvasarjassa aiemmin esitellylle Tuomo Pfalerille. Eri kohtauksissa kahden kuvaajan avulla saadaan tilanteet kuvattua eri kanteista pyrkien mahdollisimman monipuoliseen kuvakerrontaan. Huomioon otetaan myös mukana kulkevien äänittäjien ja toimittajien toiveet, joko vallitsevaa tai erikseen rakennettavaa valotilannetta unohtamatta.

Ja kuten alussa todettiin, Niko tekee paljon myös monikameratuotantoja ja esimerkiksi viimeisen kymmenen vuoden aikana nähdyistä musiikkiohjelmista Nikon nimi löytyy lähes jokaisen lopputeksteistä. 

Työssä viihtymistä Niko kuvailee seuraavasti: ”Parasta omassa työssä on ehdottomasti mukavat työkaverit ja vaihtuvat työympäristöt. Hyvä työporukka saa omasta mielestä pitkänkin työpäivän tuntumaan lähes lomalta. Reilun 10-vuotisen työurani aikana yksikään vuosi ei ole ollut edellisen kanssa samanlainen ja se toimii omalle luonteelleni erinomaisesti”.
Vapaa-ajalla Niko viihtyy parhaiten ympäristössä, jossa saa hien pintaan ja sykkeen mahdollisimman ylös eli kaikenlainen urheilu on lähellä Nikon sydäntä. Kuntoilu auttaa nollaamaan ajatukset töistä ja toisaalta myös parantaa työssäjaksamista. Kuntoilun jälkeen hyvänä kakkosena tulee joko leffateatteri tai hänen oma kotiteatterinsa, koska laadukkaiden leffojen ja sarjojen lista ei Nikon mukaan tunnu päätyvän koskaan.

24. Timo Pyykkö, Kuvaaja

Timo on myös yksi kuvaajista, jonka kuvasin syksyllä 2023 Diilin kuvausten yhteydessä. Kuvaajan työ Diilissä onkin jo aika hyvin käyty tämän kuvasarjan aiemmissa kuvissa läpi, joten siihen ei tässä yhteydessä tarvitse palata, mutta Timo on toki kuvannut lukuisia muitakin tuotantoja. Esimerkkeinä toimikoon pääkuvaajan työ Petollisissa sekä kymmenet jaksot Yökylässä Maria Veitola -ohjelmaa eri tuotantokausien aikana.

Timo kertoo kuvaajan työn parhaiksi puoliksi työn monipuolisuuden sekä hienojen ihmisten kanssa työskentelyn. Parasta on, kun jokainen osasto tuotannossa toimii saumattomasti yhteen ja kuvauspäivät sujuvat omalla painollaan. 

Harrastuksista rakkain Timolle on jalkapallo.

25. Stefan Palmén, Kuvaaja

Kuvaajan työtä on sarjan aiemmissa kuvissa jo käytykin hyvin läpi, joten annetaan Stefun tässä yhteydessä kertoa, mitä hän pitää työssään tärkeänä ja minne kaikkialle kamera on miestä kuljettanut. 

”Pidän työssäni siitä, että jokainen keikka on omalla tavallaan erilainen, eikä aina tiedä mihin maailmankolkkaan sitä kuvaajana päätyy.

Olen työni takia saanut kokea monia mielenkiintoisia paikkoja ympäri maailman, joista mieleenpainuvimmat ovat olleet Dominikaanisen tasavallan paratiisisaaret, kirkkaansinisine merineen sekä Malesian vehreät ja trooppiset viidakot upeine saarineen, nämä kaikki Selviytyjät Suomi -tuotantojen yhteydessä.

Olen ollut kuvaamassa tarponin (yli kaksimetrinen petokala) kalastusta keskellä Karibian turkoosin sinistä merta Cayo Largon saaren lähistöllä ohjelmassa "Incredible Fishing with Tommi & Hissu".

Kiran keittiössä -kokkiohjelman kuvaus San Franciscon kaupungissa Golden Gate Bridgen läheisyydessä on myös jäänyt mieleen.”

Yksi tärkeimmistä asioista Stefulle hänen työssään ovat työkollegat ja heidän kanssaan yhdessä työskenteleminen. Stefu kertoo, että mahdollisuus tutustua uusiin tekijöihin ja kokemusta omaaviin osaajiin tekevät työstä mielenkiintoista sekä opettavaista, eikä hän vaihtaisi yhdessä tekemisen periaatetta mistään hinnasta.

”Hyvä fiilis, yhdessä tekeminen ja sana vapaa mentaliteetti ovat minulle avainasioita, jotka tekevät työskentelystä mukavaa ja inspiroivaa.”

Stefun kuvasin kuvasarjaan syksyllä 2023.


26. Einari Saarinen, Lavastaja

Ihmisiä lopputeksteistä.

Tässä on Einari. Einari on lavastaja.

Lavastajana Einarin työtä on suunnitella ohjelmien ja esitysten lavastuksia. Työ alkaa yleensä sillä, että istutaan alas tuottajan, ohjaajan ja mahdollisesti muiden taiteellisessa vastuussa olevien henkilöiden kanssa (esim. pääkuvaaja, valaisija, puvustaja) ja käydään läpi, minkälaista ohjelmaa lähdetään tekemään.

Osa ohjelmista on ns. formaattiohjelmia, jolloin käydään läpi muiden maiden vastaavia tuotantoja, joiden pohjalta Einari miettii toimivan kokonaisuuden, jota aletaan tehdä. Joskus tekemiseen saa hyvinkin vapaat kädet ja ohjenuorana voi olla vain ohjaajan parin lauseen kuvaus fiiliksestä, joskus taas toimitaan tarkempien raamien mukaan.

Kuvasin Einarin kuvasarjaan Nelosella esitettävän Petolliset -ohjelman toisen tuotantokauden kuvausten yhteydessä keväällä 2024, joten käytetään esimerkkinä Einarin työstä Petollisia ja etenkin ohjelman pyöreää pöytää. Petollisissa valittuun lokaatioon piti sovittaa tietyt elementit, jotka ohjelmaan formaatin mukaan kuuluvat, ja suunnitella elementit niin, että ne sopivat muuhun miljööseen. Einari kertoo, että Petollisten pyöreä pöytä on yksi siisteimmistä seteistä, jonka hän on saanut tehdä! Pöytä on funktioltaan ja tekniikaltaan samanlainen kuin muissa maissa ja Einari työryhmänsä kanssa teki siitä Vanajanlinnaan rakennettuun kuvaussettiin toimivan ja istuvan ratkaisun.

Parasta työssä Einarin mielestä on ihmiset, joiden kanssa töitä tehdään, jatkuva itsensä haastaminen sekä erilaisten maailmojen rakentaminen viihteen alttarille. Einari haaveilee siitä, että joskus tulee joku jostain, joka tekee ison elokuvan, jonka suurin osa seteistä on lavasteissa eikä valmiissa lokaatiossa. Ja tietenkin niin, että joku pyytää Einaria tekemään ne lavasteet!

Einarilla on motto, joka kuuluu näin: ”Ei näistä mitään Jussia/Venlaa voiteta”.

Lavastaja ja työryhmä on onnistunut työssään kun kukaan ei huomaa, että on oltu töissä.

You may also like

Back to Top