Ihmisiä lopputeksteistä on kuvasarja Suomen tv-alan ammattilaisista. 

TV-tuotannot ovat isoja projekteja, joiden toteutuminen vaatii ammattitaitoisen työryhmän.
Katsojille tuttujen ruutukasvojen lisäksi taustalla toimii eri tehtävissä paljon ihmisiä, jotka näkyvät ainoastaan lyhyen hetken ajan ohirullaavana nimenä ohjelmien lopputeksteissä, usein vielä niin, että vähintään puolet tv-ruudusta on varattu mainostamaan tulevaa ohjelmistoa. 

Tämän Kuvasarjan tarkoitus on esitellä näitä näkymättömiä henkilöitä, jotka mahdollistavat tv-tuotantojen toteutumisen ja samalla kertoa muutamalla sanalla heidän työnkuvastaan. Kuvat on otettu työpäivien aikana, nopeasti työn ohessa, mutta laadukkaaseen lopputulokseen pyrkien.
Kuvasarjan tekeminen on aloitettu keväällä 2022 ja projekti on luonteeltaan toistaiseksi jatkuva. Nöyrä kiitos kaikille kuvasarjaan jo osallistuneille työkavereilleni! Arvostan työtänne ja kuvasarja olkoon kunnianosoitus kaikille teille! 

1. Salla Suokko. Tuotantoassistentti.

Salla on kuvattu The Voice of Finlandin 11. kauden yhteydessä, hänen toimiessaan tuotantoassistenttina. 

Kuten kuvasta näkyy, tuotantoassistenteilla on usein kädet täynnä töitä. He hoitavat monenlaisia juoksevia asioita, liikuttavat ihmisiä paikasta toiseen, oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan ja toisinaan, kuten tämän kuvan yhteydessä, toimivat still-kuvaajan valomallina ennen varsinaisia kuvattavia.   

2. Ira Juvonen. Sometoimittaja.

Myös Ira on kuvattu The Voice of Finlandin 11. kauden yhteydessä. Ohjelman lopputeksteistä Ira löytyy kohdasta Nelonen Online, mutta paremmin hänen työtään kuvaa termi sometoimittaja. Voicessa tehdään paljon sisältöä sosiaaliseen mediaan sekä Ruutu-palveluun ja tätä kenttää Ira toteuttaa yhdessä työparinsa Ollin kanssa.

Somehommien lisäksi Ira tekee vaatteita omalla Asuji Design –vaatemerkillään. Tässä kuvassa Iran toppi ja hame ovat hänen omaa kädentyötään.
​​​​​​​

3. Olli Matikainen. Somekuvaaja.

Edelliseen kuvaan viitaten, tässä on Iran työpari Olli. Hän kuvaa, äänittää ja editoi kaiken The Voice of Finlandin sometiimin tuottaman liikkuvan kuvan ohjelman 11. kaudella. Haastatteluja, ohjelmapuffeja ja kaikenlaista muuta sisältöä, jota ei itse pääohjelmassa nähdä, mutta katsojakunta löytyy somesta ja Ruudusta.

Olli ja Ira ovat niin tiivis työpari, että laitan myöhemmin vielä heidän yhteiskuvankin, mutta tässä iloksenne Ollin oma potretti!

​​​​​​​

4. Tuomo Pfaler. ENG-kuvaaja.

Tuomo kuvaa sisältöä ohjelmiin ja tekee sitä usein niin kutsutussa engissä. Termi ENG juontaa juurensa kauas 70-luvulle ja koostuu sanoista electronic news gathering, eli termi tulee uutislähetysten kenttätyöstä. Näitä samankaltaisia ”kenttäyksiköitä” on nykyään myös todella monissa TV-ohjelmissa, koska yhtä ohjelmaa kuvataan usein samaan aikaan monessa eri paikassa. ENGiin kuuluu usein vähintään kuvaaja, äänittäjä ja toimittaja. ENGien tuottamaa sisältöä ovat usein esim. erilaiset haastattelut, insertit ja muu sellainen ohjelmasisältö, jota kuvataan monikameratuotannon ulkopuolella.
Pudonneen tai jatkoon menneen kilpailijan haastattelut Voicessa, treffit Maajussille Morsian -ohjelmassa; näitä engien kuvaamia tilanteita on loputtomasti ja ilman niitä jäisi moni ohjelma tekemättä!
Kuvaamisen lisäksi Tuomo soittaa koskettimia The Grammers yhtyeessä! Rokkihemmo siis!
5. Viivi Käiväräinen. Digituottaja

Viivi on somen ylipäällikkö.

Tai sillä nimellä lupasin häntä tässä yhteydessä kutsua. Hieman laajemmin kerrottuna Viivi toimii Nelosella digituottajana. Työssään Viivi vastaa ohjelmien sisältömarkkinoinnista ja toimii mm. sometiimien vetäjänä. Digituottajan työnä on vaatimattomasti tehdä ohjelmasta mahdollisimman iso ilmiö.

Digituottajan työn ohella Viivi on myös muusikko! Musiikkia hän tekee nimellä Viivi Josefina, joten ei muuta kun Spotifysta kuunteluun ja somet seurantaan!


6. Olli ja Ira. Sometiimi.

Tässä tämä aiemmista kuvista tuttu sometiimi yhteiskuvassa. Koska kuvasarjaa on aloitettu tekemään koronapandemian aikana, niin tässäkin kuvassa molemmilla on kasvomaskit. Ne tulivat osaksi tv-tuotantoja nopeasti koronapandemian alettua. Työryhmät ovat usein isoja ja töitä tehdään lähellä muita ihmisiä, joten turvallisuus on tärkeää huomioida. 

7. Ina Aalto. Apulaistuottaja. 


Myös Ina on kuvattu Voice of Finlandin yhteydessä.

Ina löytyy lopputeksteistä kohdasta apulaistuottaja. Aiemmilta kausilta myös kohdista tuotantopäällikkö ja tuotantokoordinaattori. Neljän kauden aikana on siis otettu isoja ammatillisia harppauksia eteenpäin ja siihen Voice on kyllä hieno ympäristö!

Ina on satapäisen työryhmän selkäranka, joka tietää, kenen on syytä olla milloin missäkin. Aikataulutus onkin iso osa tuotannon sykettä ja rytmiä. Kysy Inalta mitä vain Voicen työryhmästä, tuotannosta ja aikataulusta, saat vastauksen ripeämmin kuin pillerit löytyy apteekin hyllyltä!

Neljän Voice-kauden jälkeen Ina jatkaa kohti uutta tuotantoa, mutta Voice jää jatkossakin hyviin käsiin.

8. Sonja Lyytinen. Tuottaja.Tässä kuvassa on pikkeuksellisesti mukana myös kaksi ruutukasvoa, Masked Singer Suomi -ohjelman bodyguardit, Jaakko ja Glendon, jotka ovat aina valmiina auttamaan myös ohjelman tuottajaa, kuten kuvasta näkyy.

Mitä tuottaja sitten tekee? Masked Singerissä tuottaja sukkuloi sujuvasti mm. tähtien, tiimin, sisällön, budjetin ja asiakkaan keskellä. Tuottaja tulee tuotantoon ensimmäisenä, lähtee viimeisenä ja siinä välissä kerää ympärilleen parhaat tekijät, joihin uskaltaa nojata. Maskedissa tuottaja myös tietää ja pitää kaikki salaisuudet! Ja niitähän tässä ohjelmassa riittää!

9. Tiina Huynh. Tuotantokoordinaattori. 


Tiina on Voice of Finlandin tuotantokoordinaattori.

Tiina on ihminen, joka pitää huolta valtavan kokoisesta, yli satahenkisestä työryhmästä.

Hän hoitaa mm. hotellivarauksia, pysäköintiasioita ja pitää huolen, että työryhmälle on ruokaa tarjolla pitkinä kuvauspäivinä. Lisäksi hän on mukana inserttikuvauksissa ja kaikenlainen yleinen säätäminen ja toiveiden toteuttaminen kuuluu Tiinan työnkuvaan.

Taitava säätäjä! 

10. Kasimir Högnäs. Ohjaaja.

Kasimir on kuvasarjan ensimmäinen ohjaaja!

Ohjaajana Kasimir vastaa ohjelmien sisällöistä. Realityssä (tai non-scripted tuotannoissa) hänelle tärkeintä on luoda kuvauksiin hyvä ja turvallinen ilmapiiri, joka antaa esiintyjille mahdollisuuden loistaa!

Koko ajan hänen täytyy pitää mielessään kokonaisuus ja huolehtia siitä että ohjelmaan saadaan kaikki tarvittava materiaali. Toinen puoli ohjaajan työstä tehdään koneen ääressä esivalikoiden leikkaajalle kuvauksista tullutta materiaalia.

Kassu kertoo rakastavansa työssään yhteyden löytämistä ihmisiin ja hän haluaa muuttaa maailmaa paremmaksi hyvällä videosisällöllä!

Kassun kuvasin tähän kuvasarjaan Nyt jos koskaan -ohjelman kuvauksien yhteydessä. Hieno mies!

11. Laura Kivi. Maskeeraaja-kampaaja

Laura on maskeeraaja-kampaaja.

Lauran työnkuvaan kuuluu esiintyjien meikin ja hiusten laittaminen kuvauksiin sopivaksi. Reality- ja asiaohjelmissa Laura loihtii ihmisten parhaat puolet esille, jotta heidän olisi mahdollisimman mukava olla kameran edessä. Työtä tehdessään Laura keskustelee maskipenkissä istuvien kanssa paljon siitä, minkä tyylinen kukakin ihminen on ja mitä he toivovat maskeerauksen ja kampauksen suhteen. Samalla keskusteluissa voidaan käydä läpi myös elämän ilot ja surut sekä päivän uutisaiheet. Usein esiintyjien mahdollinen jännitys häviääkin viimeistään maskissa!

Jos kyseessä on rooli, johon esiintyjä maskeerataan, silloin tyyli suunnitellaan tarkasti jo etukäteen.

Laura kertoo pitävänsä työnsä monipuolisuudesta ja ihmisten kohtaamisista.

Sen jälkeen kun maskipeilin valot on sammutettu ja vapaa-aika alkaa, Lauran saattaa hyvinkin löytää hänen vaaleanpunaisesta Taika Poksi -asuntovaunusta!

12. Paula Eronen. Apulaistuottaja.

Paula on kuvattu Nyt jos koskaan -ohjelman yhteydessä, jossa Paula toimi apulaistuottajana.

Tässä ohjelmassa tuottaja ja apulaistuottaja toimivat tiiviinä työparina, Paulan toimiessa pääosin toimistolla tulevia kuvausjärjestelyjä tehden tuotantotiimin kanssa.

Ohjelman päähenkilöille toteutettavat unelmat rakentuvat yhdessä tuotantotiimin, käsikirjoittajan ja ohjaajan kanssa sparraten. Lopulta ratkaisevaa on se, miten kaikki palaset saadaan loksahtamaan toisiinsa tuhansien puhelujen ja salapoliisityön tuloksena.

Se, että kaikki kymmenten ihmisten ja unelmiin liittyvien osasten aikataulut saadaan toimimaan yhteen tiukoissa raameissa, onkin varsinainen palapeli. Onneksi Paula on suuri palapelien ystävä!

13. Niko Kokko. The Voice of Finlandin musiikkitiimin tuotantopäällikkö.

Nikon työtehtävät ohjelmassa ovat varsin moninaiset. Hän on mukana ohjelmaan hakevien laulajien koelauluista aina finaaliin asti ja hoitaa mm. musiikillisia asioita laulajien kanssa, bändin backlinea ja tarpeistoa sekä TVOF-bändin johtajan, Lenni-Kalle Taipaleen, juoksevia asioita.

Myös esitettävien kappaleiden lyhentäminen tv-ohjelmaan sopivaan mittaan kuuluu Nikon työkenttään. Rajallisen ohjelma-ajan puitteissa kun ei voi täysimittaisia versioita kappaleista soittaa.

Aina kun laulaja astelee Voicen lavalle, Niko pitää vielä huolen, että mikki ja ”pakki” ovat kunnossa ja oikeilla paikoilla.

Vapaa-ajalla Nikon löytää todennäköisesti saunasta tai uimasta. Ympäri vuoden! Töissä vaihdellaankin usein Nikon kanssa saunavinkkejä.

TVOF-hommien lisäksi Niko on tällä hetkellä Mato Valtonen & Jore Marjaranta Bandin basisti. Bassoa Niko on aiemmin soittanut myös mm. TVOF-tähtivalmentaja Maija Vilkkumaan bändissä.

14. Heidi Musakka. The Voice of Finlandin ohjaaja.

Heidi on The Voice of Finlandin ohjaaja.

Heidille tärkeintä työssä on se, että ihmisillä on turvallinen ja hyvä olla sekä kameran edessä että takana!

Heidi rakastaa ihmisten kanssa olemista, tarinoiden kertomista, muiden innostamista ja muista innostumista ja tämä kyllä välittyy kameroiden molemmille puolille.

The Voice of Finland on lähes ympäri vuoden pyörivä tuotanto ja Heidinkin työ alkaa jo paljon ennen kuvauksia suunnittelulla, ja jatkuu pitkään kuvausjaksojen jälkeen aina editissä, jossa kaikesta kuvatusta materiaalista syntyy lopullinen ohjelma katsojien iloksi. Parasta ohjaajan työssä Heidin mielestä on kuitenkin aina ohjelman kuvaukset ja ihmiset!

Jo koelauluissa Heidi kertoo laulajille, että tästä tulee ihana seikkailu ja sitä se aina onkin. 

15. Laura Rantaniemi. Maskeeraaja

Laura hoitaa ohjelmien kuvauksissa esiintyjien meikkilookit, hiusten laitot, parran trimmaukset, kynsien lakkaukset ja on varautunut kaikkeen aina hammasharjoista laastareihin. Mitä vaan voi sattua!

Lauralle maskeeraajan työ on visuaalista ja luovaa työtä, jossa saa toteuttaa itseään luomalla uusia meikki- ja hiuslookeja ja parasta työssä on se, kun meikkituolissa istuva pitää lopputuloksesta. Silloin tuntuu, että on onnistunut työssään. Ihmiset ovat inspiroivia ja lämminhenkinen työympäristö on paras alusta luovalle työlle.

Laura on kuvattu kuvasarjaan The Voice of Finlandin yhteydessä, jossa hän työskentelee valmentajien ja juontajien parissa. Yli 10 vuoden ajan Laura on ollut osa TVOF-tiimiä ja edelleen hän pitää sitä parhaimpana työnä maailmassa! Hän rakastaa The Voice of Finlandia ja livelähetysten pöhinää, musiikkia ja tietysti hyviä nauruja. Niitä riittää!

TV-töiden ohella Laura tekee mm. mainos- ja lehtikuvauksia, musavideoita sekä artisti- ja yksityismeikkauksia!

Mainio työkaveri!

16. Antti Hacklin. Steadicam-operaattori


Antti on steadicam-operaattori. Lopputeksteissä lukee usein simppelisti vaan steadicam.

Steadicam on eräänlainen kameran vakauslaitteisto, joka mahdollistaa vakaan ja tärinättömän kuvan silloin, kun itse kuvaaja on liikkeessä.

TV-tuotannoissa steadicamia käytetään yleensä lisämausteena elävöittämään kuvakerrontaa hieman samaan tapaan kuin kraanakameran kuvaa.

Antti on kuvattu kuvasarjaan Haluatko Miljonääriksi -ohjelman kuvausten yhteydessä ja yksi esimerkki steadicamin käytöstä onkin esimerkiksi tilanne, jossa kilpailija pohtii kuumeisesti oikeaa vastausta ja kamerakuva lipuu hiljaa ja läheltä kilpailijan ja juontajan ohi. Silloin Antti on steadicamin kanssa liikkeellä. Koittakaapa bongata ohjelmasta tällainen hetki!

Ensimmäisen steadicaminsa Antti osti vuonna 1999 ja siitä asti hän on kyseistä ammattia harjoittanut muiden toimenkuvien ohella. Steadicam hommissa Antin mielestä parasta on pitkien ja hyvin suunniteltujen kuvien teko! Palkitsevaa on se, kun ajoitukset ja yhteistoiminta esiintyjien kanssa napsahtaa kohdalleen!

17. Vesa Kess. Studio-ohjaaja

"Lattia Valmis!" on jokapäiväinen lausahdus Veskun suusta, mutta palataan siihen hetken päästä!

Studio-ohjaajan toimenkuva on nimetty melko osuvasti, sillä studio-ohjaajan tehtävä on ohjata studiota. Vaativaksi tehtävän tekee se, että toisella korvalla studio-ohjaajan täytyy kuunnella ohjaamosta monikameraohjaajaa ja kuvaussihteeriä ja toisella studion ääniä ja toimia linkkinä näiden kahden tilan välillä. Studio-ohjaajan täytyy elää hetkessä esiintyjien ja yleisön kanssa, mutta samaan aikaan olla jo viisi minuuttia edellä ja pyrkiä varmistamaan tuotannon jouheva eteneminen.

Veskulle homman mielekkyys tulee siitä että studiot ja tuotannot erityispiirteineen ja -tarpeineen vaihtelevat koko ajan. Lähtökohtaisesti Vesa pitää kaikista studio-ohjaajan töistä, mutta eniten hän syttyy suorista lähetyksistä, eikä niiden taika tunnu katoavan, vaikka niitäkin on jo satoja tehtynä! ”Hömppäbisneksessä” Vesku on toiminut kohta kaksikymmentä vuotta ja viimeisimmän kymmenen vuoden ajan juuri studio-ohjaajan keikat ovat olleet enemmistössä.

Kaikesta huolimatta Vesku mieltää itsensä muusikoksi, vaikka elinkeinona sen rooli onkin kutistunut kutistumistaan, mutta onneksi vuosittain tarjolla on kuitenkin myös soitto- ja ääniduuneja. TV-hommien rinnalla Veskun toinen päätoimiala on tapahtumat, joista viimeisin iso kiinnitys on Helsingin Joulukadun avajaisten päätuottajan hommat. Veskun mukaan toimenkuvan mahdollistama suora keskusteluyhteys Korvatunturille on ehkä siistein työsuhde-etu ikinä!

Ja tuo "Lattia Valmis!", niillä sanoilla Vesku kertoo aina ohjaamoon että studio on esiintyjien, yleisön ja tekniikan puolesta nauhoitusvalmiudessa. Ja sitten mennään!

You may also like

Back to Top